Hvad er whiplash, og hvordan kan man behandle det?

Desværre sker der ofte ulykker i den danske trafik, og det kan resultere i whiplash, eller piskesmæld på dansk. Whiplash er et traume på nakken, der svarer til en forstuvning, og som varierer meget i graden af tilskadekomst. Heldigvis er der gode prognoser for folk, der har fået piskesmæld, og der er meget, som man kan gøre selv og i samarbejde med fx kiropraktor.

 

Hvad er whiplash, og hvordan får man det?

 

Whiplash eller piskesmæld opstår oftest i forbindelse med trafikulykker, hvor man er blevet påkørt bagfra, og derfor har oplevet en overstrækning af halshvirvelsøjlens bløddele. Det er faktisk det samme, der sker, når man forstuver sin ankel.

 

Oftest kommer piskesmældet som et resultat af en trafikulykke, men det er ikke ensbetydende med, at alle piskesmæld stammer fra trafikulykker. Faktisk kan man også pådrage sig selv piskesmæld på baggrund af lignende traumetyper, hvor der har været en kollision af en slags.

 

Ligesom med alle andre forstuvninger påvirker piskesmæld folk meget akut, og kan påvirke folk meget længe efter traumet. De hyppigste symptomer er smerter i både nakke og hoved samt hovedpine. Faktisk kan man også være uheldig at pådrage sig symptomer, der ikke er forbundet med kroppen såsom en følelse af udmattelse og øresusen.

 

Det er vigtigt at påpege, at der ikke er én fast definition på piskesmæld, men i stedet stilles diagnosen på baggrund af traumet og de symptomer, patienten beskriver. Derfor er behandlingsforløb ofte også special designet til den enkelte patient, fordi man kan have brug for hel forskellig behandling.

 

Hvad kan man selv gøre mod whiplash?

 

Det er utrolig vigtigt, at man er meget påpasselig med at selvdiagnosticere piskesmæld. Skader og traumer til nakken bør altid undersøges af en professionel. Men når diagnosen først er stillet, er der heldigvis meget, man kan gøre selv.

 

For det første er det en rigtig god ide at få fat i noget is til sin nakke. Det kan fx være en pose med isterninger eller frosne ærter, som er pakket ind i et viskestykke. Det er vigtigt, at isen er pakket ind i et viskestykke eller lignende, for huden må ikke være i direkte kontakt med isen.

 

Is beroliger det skadede område, og kan være med til at dæmpe smerterne fra piskesmældet, og sørger samtidig for, at området hæver mindre op, end det ellers ville.

 

Ved lette smerter kan man selvfølgelig tage lidt smertestillende. I de efterfølgende dage kan man efter aftale med fx kiropraktor udføre nogle øvelser, der er ment til at bevæge nakken og de omliggende muskler, så man hurtigst muligt får sin normale førelse tilbage. Det er vigtigt at komme i gang med bevægelserne meget hurtigt efter traumet.

 

Hvordan kan man ellers behandle whiplash?

 

Selvom man kan gøre meget selv, er det en rigtig god ide at indgå i et forløb med en professionel som fx en kiropraktor. Her bliver man nemlig sikret et behandlingsforløb, der er tilrettet den enkelte person, som har særligt fokus på bevægeapparatet og med en faglig begrundelse får reduceret problemer.

 

En kiropraktor vil typisk behandle med smertelindring og øget funktionsevne som målet, og det vil ske gennem en blanding af kiropraktisk manipulationsbehandling samt øvelsesvejledning til hjemmebrug.

 

Der er rigtig gode prognoser for folk med piskesmæld, og de fleste kommer sig efter korte perioder med kiropraktisk hjælp. Det bedste råd er altid, at man kontakter sin kiropraktor og får tilrettelagt et personligt forløb.