Sådan passer du godt på dine tænder

Hvis du gerne vil sikre et sundt tandsæt livet igennem og undgå smerter og ubehag, så skal du også arbejde lidt for det. Det kommer simpelthen ikke af sig selv. Vi har her samlet 6 tips til en god mundhygiejne, så du kan vide dig sikker på, at du passer godt på dine tænder.

Børst tænder to gange om dagen

Du bør børste dine tænder minimum 2 gange om dagen, gerne umiddelbart inden du går i seng og igen når du lige er stået op om morgenen. Tandbørstningen sikrer, at du fjerner bakterier og madrester fra tænderne, som ellers kan give dig problemer med tænderne på et tidspunkt. Bakterierne er nemlig med til at ætse tænderne og danne huller i tænderne.

Skift tandbørsten ud regelmæssigt

Din tandbørste holder ikke for evigt – og det er ikke nok at skifte den ud udelukkende når den ser slidt ud. Det anbefales, at du skifter tandbørsten ud minimum hver 3. måned – og gerne endnu oftere, hvis hårene begynder at se slidte ud. Du bør også vaske din tandbørste efter hvert brug, så der ikke sætter sig bakterier i den. Sidst men ikke mindst er det også generelt en god idé at bruge en blød tandbørste, så du ikke ender med at skade tænder og tandkødet.

Brug tandtråd regelmæssigt

Tandbørsten kan ikke klare alt helt alene – især ikke, hvis du har tænder med mange steder, hvor bakterierne kan sidde og gemme sig for den. Det er derfor altid en god idé at du supplerer tandbørstningen med tandtråden, gerne mindst én gang om dagen.

Besøg tandlægen regelmæssigt

Som barn bliver man indkaldt til tandlægen regelmæssigt, og det burde du også fortsætte med som voksen – også selvom du nu selv skal til at betale for det. Det er forskelligt fra person til person, hvor ofte man skal til tandlægen, men det anbefales at tage forbi tandlægen mellem hvert halve og hele år. Hvis du er i tvivl, bør du kontakte din tandlæge. Har du ikke en fast tandlæge, kan vi anbefale denne tandlæge i Odense.

Drop de søde sager

Sukker udgør en kæmpe risiko for huller i tænderne, fordi bakterierne i munden lever af sukker og omdanner det til syre. Det er derfor altid en god idé at begrænse dit indtag af søde sager, men også syreholdige fødevarer og drikkevarer som f.eks. sodavand og energidrik – og faktisk også mange frugter. Hvis du dog alligevel spiser eller drikker noget sødt (eller spiser frugt), bør du altid skylle munden med vand efterfølgende.

Drik mere vand

Vand er den bedste drikkevare – ikke kun for dit helbred, men også for dine tænder. Det indeholder nemlig hverken sukker eller syre – og det har ingen negative konsekvenser for dine tænder.