

Har du nogensinde overvejet, hvorfor det er en tradition at fejre sin 25-års fødselsdag ved at blive badet i kanel? Det er en dansk tradition, som faktisk ikke er en tradition i hele landet. Flere steder i Danmark forstår man ikke, hvorfor man på sociale medier ser folk dækket i kanel, når de er blevet 25.
Traditionen går som sagt ud på, at alle der er ugift, når de bliver 25 år, skal have kanel. Traditionen udspringer højest sandsynligt af den lignende peber-tradition, når man bliver 30 år og er ugift. Traditionen stammer helt fra 1500-tallet, hvor handelsfolk rejste rundt og solgte krydderier. De var væk i lange perioder ad gangen, og derfor endte mange af dem også med at være ugifte, når de blev 30 – hvilket i denne periode var unormalt.
Kanel-traditionen er derfor et overgangsritual, hvor man på en drillende – men også kærlig – måde fejrer fødselarens 25-års fødselsdag. Det er ikke et ritual, der er langt fra de ritualer, der foregår ved polterabends, hvilket også er ment som drillende og kærlige ritualer. Det er en måde hvorpå man fejrer, at man træder ind i en ny fase af livet.
Det er meget forskelligt, hvordan danskere udfører kanel-ritualet – men der er altid kanel involveret. Traditionen tro bliver man ofte bundet fast til en lygtepæl eller lignende, hvorefter man bliver overhældt med koldt vand – vandet skal være koldt for at porerne i huden ikke åbner sig og det bliver ulideligt bagefter. Nogle vælger også at bruge olie eller lignende, så kanelen bliver endnu svære at vaske af. Dernæst er det kanelens tur. Det er meget forskelligt, hvor meget kanel man bliver overhældt med. Nogle bruger et par poser, andre flere kilo. Det er især en tradition imellem mænd, hvor de går all-in på kanelet. Der bliver brugt løvblæsere og andet for at gøre hele oplevelsen endnu mere ekstrem.
Er man allergisk overfor kanel eller har man sensitiv hud, er venner og familie for det meste søde at droppe ritualet. I stedet for disse kanelsnegle eller lignende.