Guide til portvin: de vigtigst ting du skal vide om den smagfulde drik

Portvin er en lækker drik, som er foretrukket blandt mange både i Danmark og resten af verden. Men hvad er portvin egentligt, hvor kommer det fra, og hvilke forskellige slags findes der? Alt dette kan du læse meget mere om herunder, så du kan imponere dine gæster med værdifuld viden, næste gang du serverer portvin i et hyggeligt selskab.

Hvad er portvin, og hvor kommer det fra?

Portvin er en helt speciel drik, som kommer fra Portugal. Her fremstilles portvinen på druer fra skråningerne ved Dourodalen, og det er således kun portvin fra dette område, som retmæssigt kan kalde sig portvin.

Portvin minder om vin i den forstand, at fremgangsmåden starter ens for de to drikke. En portvin starter således sit liv som en normal vin, hvor gæringen dog bliver stoppet tidligere, så vinen bevarer mere sødme.

Gæringen stoppes ved at tilsætte det såkaldte druesprit, når vinens alkoholprocent er på kun 5-9 %, men det er op til vinbonden af besluttet, hvornår gæringen præcist skal afsluttes. Når selve fremstillingen af portvinen er færdig, bliver portvinen lagret, så den har mulighed for at udvikle sin smag. Lagringstiden afhænger dog af, hvilken type af portvin, der skal fremstilles, da lagringstiden har stor betydning for smagen.

Forskellige typer af portvin

Når det kommer til portvin, findes der hovedsagligt to forskellige grupper, du skal kende til. Portvin opdeles nemlig i ruby portvin og tawny portvin.

En ruby portvin er kendetegnet ved at være mere frugtig, da den ikke har lagret i så lang tid som en tawny portvin. Derfor er en ruby rødvin mørkere i farven, mens den også smagsmæssigt minder mere om end rødvin.

En tawny portvin er kendetegnet ved en mere krydret smag med noter af nødder, mens den lysere farve også altid er et kendetegn ved denne type af portvin.